Questions-answers Interview All records

1

Topic: Лядова,Могилів-Подільський район

Село Лядова засноване дуже давно. Перші письмові згадки про нього сягають ще 1338 року в грамоті князів Коріатовичів. Але заселені ці землі були задовго до цього. З самого початку в гирлі річки Лядови було засноване містечко , населення якого торгувало худобою, рибою, різними виробами (ковальськими, столярними, ткацькими ) , сплавкою плотів по Дністру та хліборобством. Пізніше це містечко було повністю знищене набігами турків.

Тільки скалки легенд, переказів, окремі назви місцевості ще зберігаються в пам’яті народу: Церковний Яр, Катеринін, Сарацинін яри. Дослідник геології Поділля П. Вержиковський згадує про підземні ходи, що звуться турецькими, робить припущення, що в праслов’янські часи тут було капище слов’ян - сонцепоклонників. Можливо, саме і річка і село несуть в своїх назвах відгомін іменні давньослов’янського бога Ладо.

Існують легенди про те, що саме в печерах Лядови зупинилися посланці великих просвітників Русі Кирила та Мефодія. Мета їх подорожі – донести знання та віру до слов’ян. В ці часи Лядівські печери дають притулок пустельникам, відлюдникам та ченцям.
З часом поряд з печерним містом з’явилися монастирські келії. Забудову та освячення скиту пов’язують з іменем Антонія Печерського. Легенди розповідають, що тут, у Лядові, було перше пристанище на Русі превелебного Антонія, коли він повертався із Афона в Київ, де пізніше заснував Києво – Печерський монастир. До сьогоднішнього дня залишилася в монастирі і Антонієва печера, де він довгий час перебував


28 march 2010


1




  Close  
  Close